Subscribe Twitter

Resepi



 PIZZA MAGGI


                 
Bahan-bahan
1 Bungkus maggi
2 biji telur gred A
Sosej (ikut suka)
Carrot (dimayang halus)
Cendawan butang (hiris nipis)
Daun sup (dimayang halus)
Bawang besar (dihiris nipis)

Cara-cara
Celur maggi, ketepikan. Pukul telur sehingga agak kembang.

Masukkan perencah maggi, sosej yang dipotong kecil-kecil, carot, daun sup, cendawan butang dan bawang besar serta mee maggiyang telah dicelur tadi. Gaul hingga sebati.

Goreng didalam kuali dengan menggunakan sedikit minyak (seperti menggoreng telur dadar) sehigga masak. 

Makan semasa panas dan boleh dicicah dengan sos dan mayonis.

Klu dah boring asyik mkn maggi rebus je bleh la try mask maggi camni yek...
jiran2 tetangga mizznunu pun semua dah pandai wat pizza maggi ni.....hehehe,best2 best....tp yg xbestnye husband sdiri pun blum smpat nk try lagi..huhuhu!!!

 KEK COKLAT KUKUS...


Bahan-bahan ( size loyang 18cm )
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/4 cwn serbuk koko van houten
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 kotak susu coklat (250ml)
  • 2 biji telur (size M)
  • 1 cawan gula halus
  • 1/2 cawan butter
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan minyak masak n esen vanila
TOPPING
  • 3-5 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan serbuk koko van houten
  • 2 sudu besar butter
  • 2 sudu besar susu segar 
Cara-cara
  1. Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg.
  2. Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.
  4. Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.
  5. Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
  6. Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan....
  7. SeLaMat MeNcUbe....
 (sumber dari hana6877@myresepi.com)

Roti Poket 'Doraemon' Berinti

ok ari nie nak kongsi resepi Roti Poket 'Doraemon' Berinti...utk resepi nie terdiri 2 bahagian iaitu...

A) Roti Poket 'Doraemon' :
Sebuku Roti 'Gardenia' (kalau suka brand lain leh tukar)

2 biji telur ayam (di pukul)

Serbuk Roti a.k.a Bread crumb (leh beli kat pasaraya @ kedai bahan bakeri)

Minyak utk menggoreng

B) Inti : 
Isi ayam (dipotong kecil2)

 2-3 biji bawang besar (dipotong dadu)

Sebiji cili capsicum a.k.a cili cameron (dipotong dadu)

2-4 sudu besarMayonis
Serbuk lada hitam

Butter/marjerin/minyak utk menumis.

Ok...dah ader semua bahan2...so kita mulakn ngan Poket 'Doraemon'
Amik 2 keping roti gardenia...pastikan kedudukan berlapis..kemudian kita gelekkan kedua-dua roti tersebut..

Pastu cari laa aper2 yg bulat (mangkuk ker cawan ker)...nak buat aper? haaa buat cam kat bawah nie :

haaa begini laaa hasilnya...


pastu kasi celup dlm telur

kemudian kita kasi tampal ngan serbuk roti cenggini

lepas tu kita torojunkan ke dalam minyak panas

hasilnya macam nie...

kemudian kita belah dua roti yg telah di goreng tadi....HAaa kan cam POKET DORAEMON tuu...

Ok selesai ngan Poket Doraemon...skang kita nak wat inti nya plak kalau x ske ayam leh tukar ikut citarasa masing2...(daging, tuna, telur, kentang, etc..)

memula kita panaskan butter/marjerin

pastu kita masukkan bawang yg telah di potong dadu...masak hingga layu

bile bawang dah layu...masukkan danging ayam yg dah di potong kecil...masukkn juga serbuk lada hitam...
kacau bagi mesra...

biler dah mesra...ayam dah empuk...campurkan cili cameron yg di dadu tadi...

biler semua dah masak...masukkan mayonis...gaul hingga sebati...


dah siap inti nya....angkat & boleh laa di hidangkan ngan 'Poket Doraemon' itu...

Enak untuk hidangan petang...

Hmm...so selamat mencuba...enak...ringkas...

* sumber dr Nukilan Airieda..tqvm...


Bahan-Bahannya:-

4 biji telur
1 ketul butter
1 cawan gula
1 kati biskut merie (600 gram) – patah empat
½ cawan milo
½ cawan koko powder
1 mug air

Caranya:-

1. Pukul butter, telur dan gula
2. Masukkan milo dan serbuk koko, kacau hingga rata
3. Masukkan air, gaul hingga rata
4. Masukkan ke dalam kuali/ periuk – masak dengan api perlahan
5. Setelah mendidih dan agak pekat, masukkan biskut marrie yang dipatah 4. Gaul rata
6. Masukkan ke dalam loyang yang telah di alas dengan plastic, tekan hingga padat
7. Sejukkan dan potong.

Selamat mencuba


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Daisypath Happy Birthday tickers